Geschiedenis

19e eeuw

In de 19e eeuw was Amsterdam een getuige van van het einde de zogenaamde “gouden eeuw”. Er werd een rem op gezet. Alle 16e en 17e eeuwse ideeën van filosofen en politiek werd allemaal te ouderwets. Alle uitbreidingen en schepen werden op halt gezet. Hygiënisch gezien werd het ook steeds slechter. De economie haalde ook een dieptepunt in de 1e helft van de 19e eeuw en daalde de bevolking ook flink. 

Sarphati

De Amsterdamse huisarts Samuel Sarphati, werd geconfronteerd met de erbarmelijke levensomstandigheden. 

Sarphati woonde aan de rand van de Joodsebuurt en werd geconfronteerd met de zware levensomstandigheden.

Hij pleitte voor verandering in de stad en probeerde zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee te helpen en solidariteit te tonen.

Verandering

Maar, op een gegeven moment in het midden van de 19e eeuw kreeg de mens opeens (door Sarphati) een nieuwe interesse in hun cultuur en wouden een verandering maken aan de stad en proberen het weer langzaam op te bouwen.

Sarphati begon zo dus in 1847 met het verzamelen van afval en huisvuil. Het afval werd door de bewoners ingezameld en op schuiten afgevoerd naar het platteland, waar het diende als compost voor de landbouwgrond.

Ook was Sarphati de oprichter van de eerste Nederlandse broodfabriek, waar wekelijks duizenden betaalbare broden werden geproduceerd.

Sarphati claimde dat de economische achterstand lag aan een gebrek aan kennis en kapitaal.

Hij vond dat de stad meer allure moest krijgen om zo rijke mensen aan te trekken die vervolgens voor werkgelegenheid zouden zorgen. Zo realiseerde Sarphati het grote glazen Paleis voor Volksvlijt en het Amstel Hotel.

Ontstaan

Maar hoe was dit eigenlijk allemaal gebeurd?

Het is allemaal nog een beetje vaag hoe Amsterdam nou echt een laagtepunt had bereikt maar zijn origines liggen in de tijd dat Napoleon de macht had over ons. Het gaat als volgt,

In de 18e en het begin van de 19e eeuw nam de welvaart van Amsterdam af. De oorlogen van de Nederlandse Republiek met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk eisten hun tol van Amsterdam. Tijdens de oorlogen van Napoleon bereikte Amsterdam een dieptepunt; met de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 begon het echter langzaam te verbeteren. 

Samenwerking en solidariteit heeft altijd maar positieve dingen betekent voor Nederland. Amsterdam was in de 16e en 17e eeuw een plek van samenkomst. Overal op de wereld kwamen er schepen naar hartje Amsterdam. Zo is het cultuur van Amsterdam geschapen en horen nu nog steeds honderden talen als we lopen door de straten en grachten van Amsterdam.

De industriële revolutie was voor de economie en voor de mens een grote “boost” om het zo als het ware te zeggen. Er waren meer banen en meer mensen konden door de groeiende economie en machines meer hun eigen bedrijven starten. Door deze groei kwamen er ook nadelen. Nadelen die er nu nog zijn. Het klimaat. Gelukkig zijn we daarvoor hard aan het strijden. 

Maar dat allemaal ter zijde, Amsterdam is een mooie stad en is rijk met geschiedenis overal waar je kijkt.

Heden

Na de oorlog kreeg het land net zoals alle andere landen een culturele boost met veel westerse influenties. 

Muziek, kunst, eten, en ons cultuur werd geschapen zoals we het vandaag kennen.

Jammer genoeg zijn we sinds het begin van het jaar 2020 getroffen door de COVID-19 pandemie. Dit heeft tourisme zeer getroffen en zijn meerdere bedrijven ook niet meer open. 

Dit moet ons gelijk weer laten denken aan de oudheden. Maar gelukkig zijn we ontwikkeld genoeg in onze huidige samenleving dat we weten hoe we dit allemaal onder de controle moeten houden. 

Zie bij onze bezienswaardigheden tab voor culturele activiteiten die u nu kunt doen in de pandemie.